Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 22.04.2024. 18:00

Sa krave na kravu - virus ptičjeg gripa se prenosi i u mleko

Ptičji grip u mlečnim stadima u SAD-u se prenosi sa krave na kravu, ali čak i nazad na živinu. Situacija zabrinjava Svetsku zdravstvenu organizaciju

Foto: Depositphoto/AndrewLozovyi
  • 93
  • 30
  • 0

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) objavilo je da se ptičji grip u mlečnim stadima širi sa krave na kravu, ali se još ne zna tačno na koji način. Mlečna stada u osam država SAD-a bila su pozitivna tokom prošlog meseca, kao i jedan radnik u mlekari u Teksasu.

Sa krava na živinu

"Mi koji dugo proučavamo ptičji grip prilično smo brzo zaključili da prelazi sa krave na kravu",  rekao je u petak Džim Lov, pomoćni dekan na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta Ilinois, dodajući da ne može drugačije objasniti epidemiologiju, piše Reuters

Veruju da su primarni izvor virusa divlje ptice selice. Ipak, istraga USDA o infekcijama kod krava uključuje pojedine slučajeve u kojima je širenje virusa bilo povezano sa kretanjem stoke unutar stada. Takođe, postoje dokazi da se proširio iz prostorija za uzgoj muznih krava nazad u obližnje objekte za živinu i to nepoznatim putem, tvrde. 

Virus se prenosi u mleko

Osim toga, objavili su i kako krave prenose virus u mleko u visokim koncentracijama, tako da sve što dođe u dodir s nepasterizovanim mlekom može proširiti bolest. Dodaju da se prenos vazdušnim putem ne smatra primarnim načinom širenja virusa kod goveda. 

Uprkos neizvesnosti, USDA nije uvela karantine kako bi zabranila promet stoke između farmi, kao što su to činili kada je bilo reč o živini. Čini se da se zaražena goveda oporavljaju, dok je ptičji gripi obično smrtonosan za živinu.

Očekuju da bi se uz redukovanje kretanja stoke i testiranje one koja je za otpremanje, zajedno sa sigurnosnim i higijenskim merama na farmama, mogla izbeći potreba za uvođenjem ograničenja. 

Zvaničnici su prošli mesec saopštili da ptičji grip primarno pogađa starije krave, iako dodatne informacije pokazuju da su zahvaćena i mlađa goveda

Zabrinuta Svetska zdravstvena organizacija

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) zabrinuta je zbog širenja ptičje gripe H5N1, koja ima "izrazito visoku" stopu smrtnosti kod ljudi. Upozorili su da je epidemija koja je započela 2020. godine do sada uzrokovala smrt desetine miliona živine, a nedavno je širenje virusa unutar nekoliko vrsta sisara, uključujući domaća goveda u SAD-u, povećalo rizik prenošenja na ljude. 

Vakcina protiv ptičjeg gripa nije dovoljna zaštita - šta je još potrebno uraditi?

"Mislim da ovo postaje veliki problem", rekao je vodeći naučnik UN- ove zdravstvene agencije Džeremi Farar. Prošlog meseca su se popisu zaraženih vrsta pridružile krave i koze, što je za stručnjake neočekivan razvoj situacije jer se smatralo da nisu osetljive na ovu vrstu gripa.


Tagovi

H5N1 Zaražene krave USDA Rizik za ljude Ptičji grip Prenos bolesti Prenošenje na ljude


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D