Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 19.04.2024. 18:00

Vakcina protiv ptičjeg gripa nije dovoljna zaštita - šta je još potrebno uraditi?

Ako vakcina nije delotvorna, virus se i dalje razmnožava, a da se kod životinja to ni ne primeti, odnosno da zbog vakcine ne pokazuju nikakve simptome

Foto: Depositphotos/dewald@dewaldkirsten
  • 89
  • 13
  • 0

Vakcinacija protiv ptičjeg gripa ne može u potpunosti da stvori imunitet kod ptice, navela je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u poslednjem izveštaju. Dala je i preporuke o testiranju uginulih ptica jednom mesečno, kako bi se dokazala odsutnost bolesti i zaštitio promet živine i proizvoda od njih. 

Vakcinacija ne može biti jedina mera 

"Vakcinisanje je važan alat u borbi protiv ptičjeg gripa i preporučuje se kao deo integrisanog pristupa kontroli bolesti", rekao je direktor EFSA-ine Jedinice za biološke opasnosti i zdravlje i dobrobit životinja, Frank Verdonk, u saopštenju za javnost.

Dodao je da uprkos tome postoji potreba za dodatnim nadzorom i sprovođenjem mera za smanjenje rizika od prenošenja virusa. 

Naime, kod vakcinisanja živine protiv ptičjeg gripa postoji opasnost da ipak dođe do infekcije visokopatogenim virusom. Ako nije dovoljno delotvorno, ovaj se virus može razmnožavati, a da se kod životinja to ne primeti, odnosno da zbog vakcine ne pokazuju nikakve simptome. A to znači da još uvek postoji opasnost od širenja na ostalu živinu, ali i na ljude. 

Ptičji grip ponovo izbio u Mađarskoj - farme sa zaraženom živinom i u blizini Srbije

Zato je, prema EFSA-i, potrebno na mesečnom nivou testirati najviše 15 životinja po jatu, a koje su uginule u poslednjih 48 sati.

Ako se to kombinuje sa uobičajenim praćenjem ptičje gripe i kod vakcinisane i kod nevakcinisane živine, tada je 99 odsto sigurno da nema infekcije ovim virusom, navode. 

Raste broj eutanazirane živine

EFSA ove preporuke temelji na 3,5 miliona domaćih ptica uginulih ili eutanaziranih između decembra 2023. i marta 2024. na živinskim farmama zaraženih visoko patogenom ptičjim gripom.

Prema podacima Evropske komisije, u razdoblju 2016/17. ubijeno je više od devet miliona životinja, a 12,5 miliona u razdoblju 2020/21.

Međunarodno priznate biosigurnosne mere potrebne za suzbijanje širenja ove bolesti su masovno uništavanje i ograničenje prometa što ujedno znači i velike troškove za živinare i druga preduzeća. 

Zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Saudijske Arabije, na primer, trenutno odbijaju da kupuju od zemalja koje praktikuju vakcinaciju zbog straha od uvoza virusa na njihovu teritoriju.

Zaražene i vakcinisane patke 

Ideja o vakcinaciji posebno je potekla iz Francuske, koja je u oktobru 2023. započela taj program vredan 100 miliona evra, pa je računala na vakcinisanje više od 25 miliona ove živine do 25. marta. Ono je obavezno za farme sa više od 250 pataka kako bi se sprečila uginuća, eutanazija i ograničenje prometa. 

Ipak, u januaru su nacionalne vlasti otkrile izbijanje virusa na farmi pataka koje su bile vakcinisane. Tada su izjavili da je poznato da ono ne eliminiše u potpunosti rizik od infekcije, ali smanjuje kruženje virusa. 


Tagovi

EFSA Ptičji grip Živina Frank Verdonk Vakcinacija živine Zaražena živina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.