Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljiva
  • 22.03.2024. 16:00
  • Nišavski okrug, Popova glava, Niš

Niče čeljadinka - gde se nalazi jedna od najukusnijih gljiva u Srbiji?

Đurđevača ili čeljadinka kako je zovu na jugu Srbije, važi za jednu od najukusnijih gljiva, te oni koji je vole, vole je "do maksimuma", a priprema se na sve načine.

Foto: Dragan Kugler
  • 253
  • 45
  • 0

Na fejsbuk grupama ljubitelja gljiva ovih dana mogu se uočiti fotografije "srećnih pronalazača" žutih đurđevača (Calocybe gambosa). Gljva, koja se smatra za jednu od najukusnijih, zastupljena je u Hrvatskom zagorju i prigorju, u Gorskom kotaru i Bosni i Hercegovini, i generalno u Panonskoj niziji. Međutim, gljivar iz Niša Dragan Kugler, pronalazi je i na Popovoj glavi, desetak kilometara severozapadno od ovog grada na jugu Srbije.

"To je gljiva karakteristična za Vojvodinu, ali raste i na velikim visinama zavisno od staništa. Masovna je, ima je na nižim, ali i nadmorskim visinama višim od 600 i 700 m, gde se pojavljuje na livadama i pravi karakteristične viline krugove sa bujnijom travom. To nije mikorizna gljiva koja bira drveće. Međutim, prvi put kad sam je našao bila je kod divljih jabuka, a onda sam samo pratio gde je ovo voće i nalazio ih", otkriva nam Kugler, koji je radio na projektovanju radio veza, a našavši se u svetu prirode - za pet godina se upoznao sa više od 450 vrsta gljiva i 150 vrsta lekovitog bilja.

Klobuk je od četiri do 15 cm širok, a stručak valjkast i zadebljan u donjoj polovini

"Svakodnevnim izlascima u prirodu, uspeo sam brzo da naučim, a do tada sam mogao da nabrojim samo pet kafanskih gljiva", kaže kroz smeh naš sagovornik i otkriva nam da je sa prijateljem kao student eksperimentalno uzjagao šampinjone, ali kako to biva sa mladima - čim je shvatio da to zna, odustao je od gljivarstva. Do sada.

Obavezna na trpezi kod Latinoamerikanaca

Žuta đurđevača se odlikuje klobukom prečnika od četiri do 15 cm, poluloptastim, mekim na dodir, beličastim ili krem boje. Stručak je valjkast ili u donjoj polovini zadebljan, tvrd i beo. Meso je debelo i kompaktno, sa ukusom i mirisom koji podseća na brašno ili na testo. Niški gljivar nam otkriva da se na jugu Srbije ova pečurka još zove čeljadinka.

"Odavno je narod koristio u ishrani, te su njome hranili čeljad. Stariji uvek kažu - jaoj, to je super gljiva, baba nam je uvek spremala kad smo bili deca."

Može se lako spremiti na više načina

Karakteristična je po sladunjavom mirisu, a najbolje ju je spremiti na žaru ili prženu u maslacu. Mada, Kugler kaže, kako god da je spremite biće ukusna, jer oni koji je vole, vole je "do maksimuma".

"Latinoamerički narodi, kao i Italijani je obožavaju do te mere da su voljni da plate za nju 100 do 150 evra za kilogram, kako bi je imali na trpezi za dan Svetog Georgija. Kod nas je karakteristična za period upravo oko Đurđevdana - Svetog Đorđa odnosno Georgija", pojašnjava Kugler.

Gljivarski kalendar: Kada se javljaju najpoznatije vrste gljiva u Srbiji?

Raste od marta do juna. Javlja se upravo u uslovima koji su karakteristični za ovaj period godine. Pored žute, postoji još i bela (Calocybe gambosa var. albelum) i sivo smeđa (Calocybe gambosa var. graveolens).


Foto prilog


Tagovi

Žuta đurđevača Bela đurđevača Sivosmeđa đurđevača Dragan Kugler Pripremanje đurđevače Čeljadinka Đurđevdan Stanište


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...