Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leptirov grm
  • 19.04.2024. 07:30

Letnji jorgovan se brzo razmnožava i stvara zavisnost kod leptira?

Prva tvrdnja je tačna, ali širenje semena se može kontrolisati. A druga - za nju nema naučnih dokaza. Evo šta treba da znate o ovoj biljci

Foto: Depositphotos/Nowhereman
  • 179
  • 43
  • 0

Letnji jorgovan, budleja, leptirov grm (Buddleja davidii) - sve su ovo nazivi za biljku koja svojim cvetovima privlači prvenstveno leptire, ali i druge oprašivače. Vrlo je atraktivna, a cveta tokom celog leta, brzo raste i  može dostići visinu od 1,5 do tri metra

Atraktivna i jednostavna za održavanje

Potiče iz Kine i Japana, ali se brzo odomaćila u Evropi. Cvetovi joj mogu biti u različitim bojama uključujući ljubičastu, ružičastu, plavu ili belu. 

Relativno je jednostavna za održavanje. Voli sunčano ili mesto u poluseni, kao i dobro drenirano zemljište. Sezona cvetanja mu je od juna do avgusta, a može se produžiti redovnim uklanjanjem uvenulih cvetova.

Brzo se razmnožava u prirodi

Jedan letnji jorgovan proizvede oko tri miliona semenki koje su vrlo lagane i pomoću vetra mogu preći veliku udaljenost. Osim toga, njegovo seme u tlu može zadržati klijavost 40 godina. Zbog ovih razloga se ta biljka iz vrtova brzo razmnožava u prirodi, a ponegde dovodi do istiskivanja domaćih biljnih vrsta što je čini invazivnom. Ovo može dovesti do smanjenja bioraznolikosti. 

Kako bi se sprečilo širenje semena, cvetove treba odseći ubrzo nakon cvetanja ili dok još cvetaju, pa njima ukrasiti dom. Osim toga, postoje i sorte koje se ne mogu razmnožavati semenom. 

Stvara zavisnost kod leptira? 

Leptirov grm ima intenzivan i prijatan, slatkasti miris, što posebno privlači leptire, pčele i druge oprašivače. Smatra se medonosnom biljkom, a postoje tvrdnje da nektar sadrži materije slične nikotinu zbog čega kod leptira stvara zavisnost i čini ih lakim plenom kod ptica i šišmiša koje se njima hrane. 

Ipak, ne postoje naučne studije koje bi potvrdile ove navode. Zato nema razloga da ne uzgajate letnji jorgovan u svom vrtu, ali - budite odgovorni i kontrolišite njegovo razmnožavanje. 


Tagovi

Budleja Leptirov grm Smanjenje bioraznolikosti Sezona cvetanja Letnji jorgovan Klijanje semena


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.