Pretraživanje tekstova
"Infektivni potencijal patogena je prisutan u vinogradima, na lastarima zaraženim protekle sezone", upozorava PIS
Vreme je za početak zaštite u vinogradima od prouzrokovača bolesti, savetuju iz Prognozno izveštajne službe zaštite bilja (PIS). Na području regionalnog centra PIS Beograd-Mladenovac vinova loza je u fazama porasta listova.
"U fazi kada se vinova loza nalazi u fazi razvoja prvih listova, u uslovima padavina može doći do infekcije prouzrokovačem crne pegavosti vinove loze (Phomopsis viticola). Infektivni potencijal patogena je prisutan u vinogradima, na lastarima zaraženim protekle sezone", upozoravaju iz ove službe.
Takvi lastari se prepoznaju po srebrnkastoj boji, i prisutne su crne "tačkice" koje predstavljaju piknide iz kojih u uslovima vlaženja cure spore koje inficiraju mlado zeleno tkivo.
Zbog lokalnog karaktera padavina, koje su često neujednačene i teško predvidive proizvođačima vinove loze čiji su zasadi u listanju se preporučuje da redovno prate lokalnu vremensku prognozu i da neposredno pre najavljenih padavina sprovedu mere zaštite fungicidima na bazi aktivne materije folpet 0,15-0,2% ili folpet 1,25-2,4 kg/ha (zavisno od preparata).
"Već od početka vegetacije pepelnica može izazvati zaraze mladog tkiva vinove loze, posebno ako nakon kiša nastupi period visokih temperatura. Optimalna temperatura za razvoj ovog patogena je od 20 do 27°C, što odgovara trenutnim vremenskim uslovima."
Zato je, savetuju stručnjaci, je u ovom momentu važno uključiti i sredstvo koje deluje na pepelnicu. Poljoprivrednim proizvođačima se za zaštitu od pepelnice, u ovom tretmanu, preporučuje primena fungicida na bazi sumpora.
Izvori
Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja
Tagovi
PIS Crna pegavost Pepelnica Mere zaštite Infektivni potencijal Folpet Sumpor
Autorka
Više [+]
Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Zaštita jabuke od prouzrokovača bolesti i štetočina na početku vegetacije. Više o tome čitajte uskoro na Agroklub-u!